hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új kalkulátor: mennyi elvárt adót kell bevallania?

  • hvg.hu

A minimumadó-kalkulátor alapján meg lehet határozni, hogy a társasági adó alanya az általános szabályok szerint fizesse meg a társasági adóját, vagy - választása szerint - a minimumadót fizesse. Ez a kalkulátor a 2007. évi társasági adóbevalláshoz nyújt segítséget, aminek bevallási határideje 2008. május 31.

Elvártadó-kalkulátor
Számolja ki itt!
Ha az adózó adózás előtti eredménye vagy adóalapja közül a nagyobbik nem éri el a korrigált bevétel 2  százalékát , akkor választania kell, hogy a  bevalláshoz bevallás-kiegészítő nyomtatványt mellékel, vagy a nyereségminimum után számítja ki a társasági adó összegét. 

Ahhoz, hogy a 16 százalék helyett 10 százalékos kedvezményes adókulccsal számoljon a kalkulátor, mindhárom  feltételnek  teljesülnie kell. Vagyis az adózó ne vegyen igénybe adókedvezményt, fizessen tb-járulékot , legalább egy főt alkalmazzon. Amennyiben az adóalanyra a minimumadó fizetési feltételei vonatkoznak, de nem kíván vele élni, a megjegyzések második pontjában szereplő bevallás-kiegészítő nyomtatványban szereplő kérdésekre kell válaszolnia. A társasági adóbevallásnak része ez a kérdőív. Nem kell alkalmazni a minimumadóra vonatkozó szabályozást az előtársasági és az azt követő adóévben, nonprofit szervezet esetében és akkor, ha elemi kár sújtotta a vállalkozót. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lakóingatlan, áfalevonás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Termékcsomag áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink