hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A csoportos elbocsátás nem lehet üzleti titok

  • MTI

A csoportos elbocsátás adatai nem kezelhetők üzleti titokként, de a regionális foglalkoztatási központoknak az ilyen típusú adatközléssel kapcsolatban egyeztetniük kell a foglalkoztatási hivatallal.

Több munkaügyi kirendeltségen azt mondták, hogy a középvezetők számára nyilatkozati tilalmat rendelt el a foglalkoztatási hivatal. Az intézkedés jelen pillanatban is érvényben van és időszakonként felhívják a figyelmet a betartására. A nyilatkozók egyike sem kívánt névvel szerepelni, de hozzátették, hogy több évtizedes munkásságuk alatt nyilatkozati tilalomra még nem volt példa. A nyilatkozók egy október közepén keltezett köriratra hivatkoztak, amely azt mondta ki, hogy a válság miatti létszámleépítésekről, a cégek nevéről és az elküldött emberek számáról a sajtónak nem adható ki nyilatkozat, az érdeklődő újságírókat a Pénzügyminisztériumba, valamint a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumba kell irányítani.
   
Nothoff Ingrid, a munkaügyi minisztérium szóvivője kijelentette: nincs nyilatkozási tilalom, de a regionális foglalkoztatási hivatalok vezetőinek egyeztetniük kell a foglalkoztatási hivatallal. Nem kérhetik nevük elhallgatását a munkaügyi kirendeltségektől a csoportos létszámleépítést végrehajtó cégek - válaszolta a tatabányai polgármester írásos kérdésére Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter. Bencsik János országgyűlési képviselő, tatabányai polgármester (Fidesz) szerint a válság miatti csoportos létszámleépítések bejelentésekor többször előfordult, hogy az érintett cég üzleti titokra hivatkozva a munkaügyi központnak megtiltotta nevének nyilvánosságra hozatalát. A polgármester szerint ez a gyakorlat törvényellenesen korlátozza az önkormányzatok és a sajtó munkáját, ezért írásbeli kérdést intézett Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszterhez."Nem minősül üzleti titoknak például a csoportos létszámcsökkentéssel érintett telephely elnevezése, foglalkoztatási csoportok szerinti bontásban a csoportos létszámcsökkentéssel érintett munkavállalók létszáma, statisztikai bontásban a foglalkoztatottak neme, szakképzettsége és a munkakörük megnevezése" - írta Szűcs Erika válaszában, amelyet a napokban kapott meg a polgármester.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartósan beteg munkavállaló végkielégítése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Német állampolgár

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíj

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink