hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

APEH-eljárás: bilincsbe verve állították elő

  • adozona.hu

Kevesen tudják, de a hatályos adóigazgatási szabályok szerint az APEH-revizor eljárása során bárkit megbilincseltethet és elővezettethet, aki nem jelenik meg az idézésen és utólag sem igazolja távollétét. Az igazolt távollét feltételei nem ismertek, az APEH egyedileg bírálja el a különböző eseteket.

Vagyonosodási vizsgálatot indított ellene az APEH, de nem jelent meg az idézésen, a rendőrség ezért hajnali 5 órakor saját lakásán bilincselte meg, majd onnan átszállítatta a rendőrségi épületbe. A bilincseket csak akkor vették le az adózóról, amikor az APEH-revizor (ügyben eljáró) elé vezették. Eddig csak kirívóan ritka esetben alkalmazták.

Ha mondjuk valaki, az adóhatóság többszöri figyelmeztetése ellenére sem jelent és nem hatalmazott meg senkit abból a célból, hogy képviselje őt az ellene indított eljárásban. Ilyenkor, mondta Marosi Andrea egykori APEH-revizor, általában lehetett tudni, hogy a szabálytsértő szándékosan nem veszi át az APEH hivatalos értesítéseit.

A megfélemlített adózó - bilincs ide vagy oda - nem nyilatkozott. Ehhez joga van, az APEH-nek pedig ahhoz, hogy a vizsgálatot folytassa - húzta alá Marosi Andrea ügyvéd, az Adóiroda vezetője. A rendőrség ugyan a rá vonatkozó szabályok szerint járt el, de a rendelet, ami ezt előírja már tavaly kikerült az adóigazgatási szabályok közül.

Az Adózás rendjéről szóló törvény (Art.) - mely előírja, hogy az adózó ügyészi jóváhagyással elővezethető - ugyan már 1996 óta hatályos, de a módszer, amit a rendőrség a fenti esetben alkalmazott, egy éve nem hatályos - mutat rá Borsos József, az Adóiroda munkatársa. Azaz egy éve nem írja elő jogszabály, hogy a rendőrségi eljárásokra vonatkozó szabályok szerint kellene elővezetni azt az adózót, aki nem jelenik meg az APEH-idézésén és utólag sem menti ki magát hivatalosan.

Miután 2009 óta a mai napig nem született új szabály arra, hogy miként lehet elővezetni az adóigazgatási eljárásban vétkes adózókat, a rendőrség - az egyébként büntetőeljárásokban alkalmazott - módszerrel vezeti elő az illetékest. Ilyenkor három eset lehetséges: kezeit előre vagy hátra, a lábait egymáshoz, vagy egy tárgyhoz bilincseli. Jelenleg sem a törvény, sem a hatóságok nem tesznek különbséget, ha valaki ellen büntetőeljárás vagy közigazgatási eljárás folyik.

Az Adóiroda álláspontja szerint a jogállamiság követelményeinek sem tesz eleget az a tény, hogy a kényszerítő intézkedések alkalmazásáról nem rendelkezik a törvény, így a jogérvényesítés sem felelhet meg az úgynevezett "európai civilizációnak".

Forrás itt olvasható

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Haznált ruha

Nagy Norbert

adószakértő

2023. évi XXIII. törvény

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Gyod – szja-bevallás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink