hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Visszaszerezhető 30 millió forint "jogtalanul" elvont áfa az adóhatóságtól?

  • adozona.hu

Ha nem követett el a cég adócsalást, vissza tudja-e szerezni a szerinte jogtalanul elvont áfát az APEH-tól? Olvasói kérdésre Angyal József, az Adózóna okleveles adószakértője válaszol.

Adójogszabályi tanácsadásra van szükségem,ebben kérem segítségüket. 2005 évben a férjem és az én tulajdonomban lévő cég felszámolás alá került. Az APEH tevékenységzáró ellenőrzése 2003.01-2005.10.17.-ig( felszámolás kezdő időpontja) tartó időszakot ölelt fel. A fenti időszakra 60 millió forint társasági adóhiányt és 12 millió forint áfahiányt állapított meg. A megállapításokat becslési eljárással tette. A cégnek visszaigényelhető ÁFÁ-ja volt 30 millió forint a felszámolás kezdetekor, majd ezt a határozatok jogerőre emelkedése után (melyről én nem tudtam és a felszámoló nem fellebbezett meg) 0 forintra módosította az APEH. 2001-2005 évekre vagyonosodási vizsgálatot is lefolytattak ellenem, melynek szintén becslési eljárással megállapított adóhiány mértéke 50 millió forint lett. A vagyonosodási vizsgálatot 100 millió forintos nagyságrendű tagi hitel nyújtásom miatt indították.1980 óta foglalkozom mezőgazdasági termeléssel,de hiába hivatkoztam a vizsgált időszak előtti 20 év megszerzett jövedelmeire,mivel ezt hitelt érdemlően nem tudtam bizonyítani. Az APEH határozatát bíróságon,majd a Legfelsőbb Bíróságon is próbáltam megtámadni ,eredménytelenül. Majd azAPEH 2009.évben feljelentést tett a VPOP-nál adócsalás miatt ellenem.

A céges vizsgálat alapján az APEH ismét feljelentett adócsalás miatt. A nyomozás lezárult és vádemelésre az ügyészségnek átadta. Az ügyészség a cégben becsült adóhiány miatt nem vádolt meg.Azonban az szja-ban  megállapított adóhiány miatt magánokirathamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt vádolnak. A büntetőeljárás  folyamán előkerültek a cégnél vezetett nem hivatalos iratok,melyek bizonyítják,hogy számla nélküli értékesítések történtek 2001-2003 években részlegesen,majd 2003 .01.01-től szinte teljes terjedelemben a felszámolás napjáig. Ez a nem hivatalos könyvelés egyértelműen mutatja,hogy a számla nélküli értékesítések bevételeit  vagy számlázott (hivatalos) költségekre fordítottuk vagy a cég bankszámlájára fizettük be. Mivel könyveléstechnikailag a pénz betéteket tagi hitelként könyveltük,ezért látszik úgy ,hogy magánemberként adtam a cégnek tagi hitelt, holott ez a fent említett számla nélküli eladások cégben történő felhasználása volt.

Kérdésem:

Az ügyészség szerint a cég nem követett el adócsalást. Visszaszerezhető-e az APEH-tól a 30 millió forint jogtalanul elvont áfa?  Magánokirathamisítás és a számviteli fegyelem megsértése miatt vagyok vádolható. Ez a feltételezésem megállja-e a helyét?

Válasz:

Nem szerezhető vissza a 30 milliós áfa, mert az adóellenőrzés azt állapította meg becsléssel, hogy volt fizetendő áfa is, így jogosulatlan az áfa visszaigénylés.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Haznált ruha

Nagy Norbert

adószakértő

2023. évi XXIII. törvény

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Gyod – szja-bevallás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink