hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vámosi-Nagy: a fenyegetettség érzése javíthatja a morált

  • adozona.hu

Több szakértő szerint is jó irányba mutat a tb- és szociális juttatásokkal való visszaélések büntetésének szigorítása. Fontos ugyanakkor, hogy a táppénzzel, rokkantsági nyugdíjjal történő csalás esetén csak a jogosultságot megállapítót fenyegeti börtön.

Két új tényállással, a költségvetési csalással és a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással való visszaéléssel egészítette ki a büntető törvénykönyvet egy jogszabálymódosítás - írja cikkében a napi.hu.

Nem mutat rossz irányba a változás - értékelte a Navracsics Tibor által benyújtott btk-módosítást lapnak Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője.  A szakember szerint eddig egyébként is túl liberalizált volt a magyar jogi környezet, a kedden bejelentett és megszavazott módodístásokkal pedig a korábbihoz képest lényegében kiegyenlítettebbé válik a mérleg a jogok és a kötelezettségek között. A fenyegetettség érzetének növelése miatt a változtatásoknak akár moráljavító hatása is lehet egy olyan környezetben, ahol a társadalom általában elnéző az állami pénzek szándékos megcsapolásával szemben. Az elmúlt évek tömeges vagyonosodási vizsgálatai kapcsán is érezhető volt javulás az adózási morálban, megjelent ugyanis a köztudatban, hogy ezzel számolni kell, és a tapasztalatok szerint a vagyonosabbak között visszább is szorult a jövedelemeltitkolás - jegyezte meg a szakember.

A lap emlékeztet az Adózóna szakértője, Kenyeres Sándot írására, is, melyben az okleves adószakértő többek között arra hívja fel a figyelmet:  törvényjavaslat büntetni rendeli a vezető tisztségviselőket, felügyeletet ellátókat (felügyelő bizottság, belső ellenőr), ha ellenőrzési kötelezettségük elmulasztása lehetővé tette, hogy a gazdálkodó szervezet tagja vagy dolgozója költségvetési csalást kövessen el a gazdálkodó érdekében. Ez a paragrafus sok vitára adhat okot - véli Kenyeres. Nem vonatkozik ugyanis azokra, akik nem tagjai vagy dolgozói a gazdálkodónak (például mert csak részvényes, esetleg kívülálló választott felügyelő bizottsági tag, kiszervezett belső ellenőr, könyvvizsgáló). Szakértőnk cikkének második részét, mely a büntetési tételek összefoglalásáról szól, itt olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ösztöndíj/versenykiírás és díjazás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink