hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hat havi bérét bukhatja a dolgozó, ha kárt okoz a cégének

  • adozona.hu

Az eddigi szabályozást indokolatlannak tartja az előterjesztő, azaz kiiktatja a jelenlegi korlátokat. Megfelelő magyarázatot azonban nem ad. Csak valószínűsíteni lehet, hogy a munkavállalói jogok szisztematikus szűkítésének logikájából kiindulva tesz javaslatot a kártérítési felelősség parttalan kiterjesztésére.

Az új Mt. tervezet a gondatlan károkozás esetén is bevezetné az eddig csak a polgári jogban ismert teljes kártérítési felelősséget. A hatályos szabályozás szerint ezzel szemben a gondatlan károkozás esetén a munkavállaló a havi munkabérének feléig felel, ezt a mértéket a munkaszerződés, illetve a kollektív szerződés 1,5, illetve 6 havi mértékre emelheti. Azaz lehetőség van a munkakör jellege, illetve a munkavállaló személye szerinti differenciálásra.

Bérkalkulátor
Számoljon az Adózóna nettó jövedelem kalkulátorával (2010-2013), a bérkalkulátorért kattintson ide!

 A polgári jogi felelősség alkalmazására eddig csak a vezetők esetében volt lehetőség. Ez a vezetők jövedelmi viszonyai és döntési kompetenciái figyelembe vételével elfogadható. Az azonban, hogy ezt a szabályt olyan munkavállalói csoportokra is kiterjesszék, akik a vezetői bérek töredékét - sok esetben csak a minimálbért keresik --, teljesen elfogadhatatlan. Egy hiba, egy pillanatnyi kihagyás olyan helyzetet hozhat létre, aminek következtében egy adott kár megtérítése nemcsak az érintett munkavállalót, hanem akár a munkavállaló családját is megoldhatatlan egzisztenciális válságba sodorhatja. Nyilvánvaló, hogy a munkáltatói érdek érzéketlen és differenciátlan kivetítése ez a javaslat is. Tökéletesen beleilleszkedik abban a sorba, amit a műszakpótlékok elvonása vagy a túlmunkadíj megszüntetése fémjelez.

Viszló László
munkajogi szakértő, ügyvéd
Adózóna

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés jövedeleme

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink